Οι Απόκριες φθάνουν αισίως στο τέλος τους και σειρά έχει η “Καθαρά μας Δευτέρᔨ! Αναρωτηθήκαμε για ποιό λόγο ονομάζεται “Καθαρή” και τελικά καταλήξαμε πως ονομάσθηκε έτσι ονομάστηκε έτσι από τον χριστιανικό λαό και σημαίνει πνευματική και σωματική “κάθαρση”. Επίσης, μια άλλη εκδοχή είναι ότι η ονομασία της οφείλεται στις νοικοκυρές που καθάριζαν τα σκεύη τους όλη μέρα από το φαγοπότι της αποκριάς.

Μια χαρακτηριστική λέξη, που χρησιμοποιούμε, είναι τα Κούλουμα, που είναι η καθαροδευτεριάτικη έξοδος και το πέταγμα του χαρταετού. Κατά τον Νικόλαο Πολίτη, πατέρα της ελληνικής λαογραφίας, τα κούλουμα προέρχονται από τη λατινική λέξη “Culumus”, που σημαίνει αφθονία αλλά και το τέλος, δηλαδή το τέλος της αποκριάς.

Στις μέρες μας είναι ημέρα διασκέδασης, φαγητού και οικογενειακής συνύπαρξης.

Φυσικά, δεν θα μπορούσαμε να μην αναβιώσουμε αυτό το έθιμο! Έτσι, παρατηρήσαμε τον πίνακα του Σπύρου Βασιλείου “Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας”, όπου και προσπαθήσαμε να το αναπαραστήσουμε στο χώρο! Όπως ήταν αναμενομενο γευτήκαμε και τα νηστίσιμα εδέσματα του τραπεζιού αυτού!

Στη συνέχεια περιγράψαμε τον πίνακα “Το Δέντρο με τους χαρταετούς” που προσπθήσαμε να το αποτυπώσουμε με το δικό μας μοναδικό τρόπο!

Ολοκληρώσαμε με την τεχνική του μπαλονιού, όπου ζωγραφίσαμε το γαλάζιο ουρανό για την κινούμενη κατασκευή του χαρταετού μας!

Καλά μας Κούλουμα!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *