1η Απριλίου είχε φθάσει και δεν θα μπορούσαμε παρά να “τιμήσουμε” τη μέρα με μικρά αθώα ψεματάκια! Όμως, από που ξεκίνησε το συγκεκριμένο έθιμο και τι πίστευαν οι πρόγονοί μας στον ελλαδικό χώρο;
Με αυτά τα ερωτήματα ξεκίνησε ο κύκλος της συζήτησής μας, όπου αναφέρθηκε ότι το έθιμο αυτό έχει τις ρίζες του στη Δύση και πάει πίσω στους αρχαίους Κέλτες, οι οποίοι συνήθιζαν εκείνη την ημέρα να βγαίνουν για ψάρεμα. Όταν γύριζαν με άδεια χέρια, έλεγαν ψεύτικες ιστορίες.
Η κουβέντα συνεχίστηκε, διαβάζοντας την άποψη του λαογράφου Δημήτριου Λουκάτου, όπου το ψέμα της Πρωταπριλιάς αποτελούσε για τους προγόνους μας «ένα σκόπιμο ξεγέλασμα των βλαπτικών δυνάμεων που θα εμπόδιζαν την αγροτική παραγωγή»!
Κι ύστερα ακούσαμε το παραδοσιακό τραγούδι “Πολλά ψέματα είπαμε”, γελόντας και ψάχνοντας τα παράξενα ψεματάκια που υπήρχαν μέσα σε αυτό!
Φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει και η διήγηση του κλασσικού παραμυθιού “Ο Πινόκιος”, αναγνωρίζοντας πως το να λέμε ψέματα είναι μια συμπεριφορά που στεναχωρεί τους γύρω μας και δημιουργεί άσχημες καταστάσεις.
Συνεχίσαμε με μαθηματικά παιχνίδια αναφορικά με το παραμύθι του Πινόκιο και παίξαμε το παιχνίδι “Μαριονοπαίκτες και μαριονέτες”.
Κλείσαμε τη μέρα μας με την κατασκευή της μαριονέτας του Πινόκιο!